Before & After: A 1960s Boulder Home Gets a Modern Makeover

  • Megan Douglas
  • 02/12/20
“A lot of people in the neighborhood have given us nice compliments—they like to see a house redone, but in the style of what it used to be,” Gray says. The exterior brick is painted Sherwin-Williams’ Dorian Grey, with Benjamin Moore’s Space Black on the trim and Sherwin-Williams’ Spare White on the shiplap. Photo by David Lauer.
 
This renovation’s secret formula? Keep the good, swap out the bad, and above all, let there be light. 
 
Architectural time capsules are nearly impossible to find. So when developers Lori Nothwang, founder of Last Stile Design, and her husband, sustainability consultant Josh Nothwang, first spotted this perfectly preserved 1968 ranch with views of Boulder’s iconic Flatirons, it called to them like a bullhorn. “We’re always on the lookout for homes that need love,” Lori says. “[This one] was meticulously cared for and it just brought me back to this really cool era.”
 
 
After: One paint combo covers every wall in the home: Silver Satin with trim in Super White, both from Benjamin Moore. The design team painted the original double-sided fireplace and installed a pendant from AllModern for a burst of energy overhead. Photo by David Lauer, styling by Kerri Cole
 
And then? They lost it. “We didn’t put in an offer right away and it went under contract immediately,” Lori says. But fate smiled upon them: The house needed new retaining walls, which sent the first bidders scurrying. Home purchased, the Nothwangs enlisted Chris Gray, co-founder of Boulder-based architecture firm Bldg Collective, to revamp it. The couple had two main goals, Gray recalls: “Breathe new life into the house and give it a better connection to the outdoor spaces and to the views of the Flatirons.”
 
To address both goals simultaneously, Gray and his team tweaked some of the rooflines, a move that, in the master bedroom, created space for sliding glass doors that lead out to the terrace, and vaulted ceilings that echo the living room’s existing 14-foot-high ceiling. In addition to ushering in more natural light, that architectural trick also made the master bedroom feel much larger, even though the room’s footprint didn’t expand an inch. On the south end of the home, Gray’s team added a new streamlined kitchen that faces the Flatirons, and designed the main living spaces around an existing double-sided brick fireplace, which warms the dining and living rooms. As an added bonus, they made the home “at least two or three times more efficient than it was,” Gray says, by air-sealing, reinsulating, and installing solar panels on the roof.
 
  • The exterior before renovations. Photo courtesy of IRES MLS
  • After: Lightening the exposed Douglas Fir beams and installing a wall of sliding glass doors gave the living room a much sunnier disposition, whatever the weather. Photo by David Lauer, styling by Kerri Cole
  • The living room before renovations. Photo courtesy of IRES MLS
  • After: Black cabinetry and oak floors set a cozy tone in the new kitchen, where windows frame a view of the Flatirons. “We made the kitchen the focus and the central entertainment area,” designer Lori Nothwang says. Photo by David Lauer, styling by Kerri Cole
  • The living room before renovations. Photo courtesy of IRES MLS
  • After: Glass pendants by West Elm add a light touch above sleek Caesarstone countertops in white-on-white Cloudburst Concrete. Photo by David Lauer, styling by Kerri Cole
  • After: A meandering walkway and vibrant grasses soften the minimalist lines of the home’s exterior. Alaskan yellow cedar beams under the roof overhang add warmth. Photo by David Lauer, styling by Kerri Cole
  • The exterior before renovations. Photo courtesy of IRES MLS
  • After: Lightening the exposed Douglas Fir beams and installing a wall of sliding glass doors gave the living room a much sunnier disposition, whatever the weather. Photo by David Lauer, styling by Kerri Cole
 
On the exterior, simplicity reigns—an aesthetic that will help preserve the throwback architecture for future generations. “There was existing brick on the house and we wanted to change the color, but ended up staining it—which allows the brick to behave a little bit more like brick, by breathing and allowing moisture through,” Gray says. In lieu of a wood entry door, the team selected a custom, oil-finished steel version made locally by steel fabricator JP Boylan. “Steel has a unique character with a lot more visual depth than just a painted wood door,” Gray explains.
 
When it came time to select the interior color palette and finishes, a refined look was essential for Lori, who chose black, white, and creamy neutrals—along with blond glulam ceiling beams in Douglas fir and white-oak floors—to warm up the rooms. “I’m about clean spaces and simplicity, and then you can bring in a lot of pops with your furniture and accessories,” she says. “I want you to walk in after 10 years and still think everything is in style,” she says. “Not like when you walk into a house that was done in the ’90s and see speckled gold granite!”
 
  • The master bedroom after renovations. Photo by David Lauer, styling by Kerri Cole
  • After: In the master bedroom, newly vaulted ceilings and sliding glass doors to the terrace make the space feel larger—even though the footprint didn’t change. Photo by David Lauer, styling by Kerri Cole
  • The master bedroom before renovations. Photo courtesy of IRES MLS
  • The master bedroom after renovations. Photo by David Lauer, styling by Kerri Cole
  • After: In the master bedroom, newly vaulted ceilings and sliding glass doors to the terrace make the space feel larger—even though the footprint didn’t change. Photo by David Lauer, styling by Kerri Cole
 
For Gray, a big part of this project’s beauty lies in what wasn’t changed. “We didn’t, for instance, add a second story or anything to really change the character of the house,” he says. “That was a big driver: to modernize it while not losing the midcentury character—the proportions, size, roof style, and those sorts of things.” The team didn’t have to look far for a muse: They found an original cardboard model of the home in the master bedroom closet, left by the previous owners who built the house in 1968—and who likely never imagined just how well their design would stand the test of time.


DESIGN PROS

Interior design: Lori Nothwang, Last Stile Design
Architecture: Chris Gray, Bldg Collective
 
 
 

Work With Megan

I genuinely care about my clients. (In fact, they’re often surprised by how much so!) But this is a major step in anyone’s life and I want it to be the best experience possible.

Let's Connect
Follow Megan